Går det att bli självhushållande av egen värme?

eller vad kan vi själv skapa/bygga för att spara på moder jord, likväl vår plånnbok..

Smarta lösningar o uppfinningar..

Här kan vi dela..
länka som tipsa...
dela forskning o uppfinningar för ett mer miljövänligt boende..

Visningar: 506

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Kloka Energitips citat av Jan Tage Danilesson från www.medvetetliv.ning.comsom jag vill dela med mig av här..:

Om man kan nedlåta sej till att nyttja modern teknik som elfläktar, solceller, vindmöllor, likström och kanske en luftvärmepump, så kan man mycket väl klara den egna husvärmen även i Norrland. Effektivast blir det om man integrerar energi, värme, ventilation, vatten och avlopp i husprojektet från början. Det blir annars mer eller mindre bra, påklistrade kompromisser om man först bygger huset och sedan köper till det ena efter det andra. Generellt ska man se till att bygga i skyddat, men inte skuggigt, sydvästläge och nyttja markens lutning för att få jämn temperatur och gratis matkällare året runt. Försök få tillgång till egen vattenkälla och årsbehovet av ved på egna tomten. Huset ska byggas välisolerat utan jäkt och med funktionell planlösning. Jag rekommenderar inga stora fönster åt syd, utan istället åt öst och väst. Mot syd har istället man en så stor solvärmefångande yta som möjligt. Försök hitta detta ställe utefter eller nära stråken för kollektivtrafik. Tror Du Dej ha hittat detta så har jag spännande lösning(ar) på resterande, som jag eventuellt kan dela med mej. Jag kan i a f delta i en seriös diskussion. :-D JT
Så här skriver Tage om Vindkraft för husbehov:
citerar:

"Jag har väl varit lite skeptisk till de nu vanliga horisontella vindsnurrorna typ "propeller", då de är dyra, låter mycket, är rätt ineffektiva, skrämmer djur, kan slunga is långt, är känsliga för alltför stark vind, kräver rätt mycket underhåll, kan uppfattas som förfulande av naturen och skadar/dödar fåglar ibland. Jag har studerat olika vertikala vindmöllor typ Darrieus och tornado, där generatorn kan ligga skyddad i marknivå, det är mycket få delar som slits (ringa underhåll och reparationer), de har mindre av vibrationer, de stör inte lika mycket och är inte känsliga för stark vind. De är ofta effektivare och BORDE vara billigare att tillverka. Det senare har jag ännu inte sett. I Umeå utvecklas sedan några år en effektiv typ av tornado-mölla, kallad "EnergyTower". Det är ett öppet torn där vinden följer en spiralrörelse och får en vertikalsnurra att ge fart åt en generator under den. Då ett dylikt torn inte kastar is eller trasiga metalldelar omkring sej, inte låter eller vibrerar nämnvärt och inte har svepande, stora vingar så skulle dylika t o m kunna placeras på höghustak i stadsmiljö. Jag ser i a f stor potential i dessa. Googla på Darrieus och se på http://www.energytower.se/. Det senare säljs ännu inte för småskalig (enfamiljs) elalstring. Däremot finns några andra vertikala Darrieusmodeller, men man bör säkra sej om att det är effektivt och begära referenser innan affär.
Jag är annars mest intresserad av solcellstekniken. Svensk solcellsteknik och -industri kom igång på 80-talet redan (efter kärnkraftsomröstningen, när vi beslöt(!) att satsa på sol och vind), men ingen satsning kom. Dock kommer solceller helt klart att bli ett ekonomiskt gott alternativ så småningom."
Källa: www.medvetetliv.ning.com
Jag håller just nu på och läser kursen "Bärkraftigt byggande och boende" vid Dalarnas Högskola. Har funderat väldigt mycket kring ekohus eftersom jag drömmer om att bygga ett sådant, helst ihop med ett gäng så att det blir en ekoby.

Det jag kommit fram till är att man kan bygga ett halmbalshus putsat med lera som mer eller mindre uppnår passivhus prestanda - d.v.s. inget uppvärmingssystem behövs annat än mycket kalla dagar. Det innebär att ytterst lite extra uppvärming behöver tillföras. Den extra energi som ändå måste till kalla vinterdagar fås lämpligast från ved eller pellets. Vid så ringa förbrukning så blir det ingen större belastning på varken plånbok eller moder jord. Med egen skog blir man mycket lätt självförsörjande.
Dessutom är även byggnadsmaterialen halm och lera mycket billiga, naturliga och energisnåla. Oftast kan man få tag på dem nära byggnadsplatsen.

Sol- och vindenergi tror jag mycket på. Tyvärr fungerar det långt ifrån överallt. Solceller fungerar mycket bra under sommarhalvåret men på vintern när man behöver som mest energi så ger de som minst. Dessutom är de dyra och det går (än så länge) åt en hel del energi och råvaror att framställa dem. Vindkraft fungerar där det blåser tillräckligt och vinden får röra sig fritt d.v.s. utan hinder som träd och hus. Sådana förhållanden har man inte alltid. I själva verket är det nog i Sverige vanligare att man har för mycket skog på eller kring den tomt där man vill sätta upp sitt vindkraftverk.
Jag skulle helst vilja vara självförsörjande på allt, men har insett att det inte är lätt att hitta en tomt som har de förutsättningarna. Sen går det ju inte att peka på ett sådant bygge och säga: "Så här kan alla göra - då räddar vi världen".

Såvida man inte råkar bo/ha tomt på ett blåsigt ställe så tycker jag det är lämpligt att koppla sig till det vanliga elnätet och sedan köpa vindkraftsandelar. Man blir visserligen beroende av ett elnät men det är svårt att komma undan om man inte har förutsättningar för egen vindkraft.

När du säger värme så tänker i.a.f. jag mest på uppvärming av huset. Varmvattnet är faktiskt mer energikrävande att framställa än att värma upp ett passivhus. Den lösning jag tänkt mig är att ha en vattenmantlad ved- eller pelletskamin för användning under vintern medan solfångare står för allt varmvatten under sommarhalvåret.

Eftersom tanken att bara använda solens energi för all uppvärming är så lockande så studerade jag länge och väl konceptet med säsongslagring av värme. Det innebär att man lagrar solens värme från sommaren i t.ex. en väldigt stor vattentank under jorden så att man sedan har värme under hela vintern. Detta är naturligtvis inte varken billigt eller enkelt, men väl på plats så skulle man ju vara helt självförsörjande av varmvatten. Efter mycket funderande och surfande så kom jag fram till att det var för svårt att bygga en vettig sådan lösning i Sverige. Perioden med liten solinstrålning är för lång så förrådet med värme skulle behöva vara mycket stort (>20m³) och välisolerat. Något längre söderut är det dock inga bekymmer att lösa detta, så större delen av jordens befolkning behöver aldrig använda annat än solen för att få sin värme.
För att få jämn temperatur och fräsch luft i hela huset kan man lämpligen ha fläktstyrning av till/frånluften. Då kan man nyttja luftvärmepump som tillvaratar frånluftens värme. (Även spillvärme från kallvind och fasader kan anslutas). En varmluftskamin kan också anslutas för tillskottsvärme vintertid). Har man ett luftburet system kan en luftsolvärmefångare också anslutas. Är den någorlunda stor och sydvänd så ger den ett stort tillskott under soliga dagar. Det fina med detta är att det blir ett relativt enkelt system att styra och automatisera. Inget som fryser sönder, man behöver inte överdriva isoleringen och man kan resa bort utan bekymmer. Luft-till-vatten-värmepumpen ska vara optimalt dimensionerad. Dess fläkt kan vara enda frånluftsfläkt, men man bör ha en synkad tilluftsfläkt – gärna  i en sandfälla som tar bort ljud och föroreningar. Mer om detta på OPTiHEM.
Ja spännande ämne detta o så mycket utvecklas så snabbt idag...

just detta med solceller likaså..

hoppas när vi finner några bra system som funerar bra att vi kan dela det här..:)

Ja detta med lera o halm ska ju vara fantastiskt bra...


Såg även någonstans på internet om en jättepositiv testboende..

De byggde in huset i ett växthus...Ska se om jag finner länkar om det...Var genialiskt o fantastiska system lösningar på massor...
Värme från kompost?

Något jag funderat länge på är, om det finns några kända tankar/ideer/försök kring att ta tillvara den värme som alstras i en väl fungerande kompost?
Jag gör innekomposter, vilka ansluts till frånluften. Har man frånluften kopplad till luftvärmepump (enligt ovan) så får man förvisso del av värmetillskottet, men det är nog inte så mycket, men många bäckar små. Med ett luftburet system kan man lätt tillvarata dessa värmekällor. Knappast annars.
Att använda den lilla värmen en hushållskompost ger är nog försumbar. Komposten i sig själv behöver värmen för att brytas ner. Är det däremot en stor kompost från t.ex. ett djurstall, kan det utnyttjas. Men ett bättre alternativ är att bygga en utprovad luftsolfångare som SOLTAN-1VFL. Det är en smart byggsats där du kan bygga upp till 2,5 kvm med t.ex. gamla bra kopplade fönster. Då kan du få in ca 1,5 kW med varm frisk luft! Se hemsidan www.tateknik.se
Har läst om det där huset som var inbyggt i ett växthus. Det ger en del fina finesser till boendet, men genialiskt tycker jag inte att det är. Kostnaden blir mycket hög. Energiinsatsen är också stor i allt glas. Svårigheter finns att undvika övertemperaturer under sommaren. Sen tycker jag att byggnaden blir liksom "vass" - allt glas ger skarpa ljusreflexer och smälter in dåligt i naturen. Allt detta är förstås subjektivt. Det viktiga är ju att man skaffar sig det boende som man själv gillar. Du nämnde att du ville ha en lösning som var skonsam för plånboken - då är nog inte ett jätte-växthus den billigaste lösningen.

Vad gäller värme från kompost så har jag sett det omnämnt. Jag är däremot osäker på hur mycket man kan utvinna utan att komposten tappar för mycket energi för själva förmultningen. Misstänker att en vanlig hushållskompost inte genererar så stora energimängder att det är lönt att utvinna för hushållet. I större skala så fungerar det säkert bra, eller i smarta lösningar där man endast behöver lite värmetillskott kanske?
De mest kända växthusboendena är väl Naturhus, ecorelief.se , ecosol.se.
Det finns flera i Danmark som gjort i mina ögon mycket mysigare boenden än att kapsla in ett förhållandevis vanligt hus i ett växthus. Snälla överös inte danskarna med mail, det har jag redan gjort. http://www.barkholt-planteskole.dk/ny_boform/ . Det bfinns en arkitekt Odense som byggt ett liknande hus www.bit.io/OLD/PDF/060922-FAQ.pdf . Halmhus skulle jag gärna bygga, men det verkar vara väldigt arbetsintensivt även om de som byggs i Österrike verkar ha lite annan byggteknik än puts på båda sidorna.
Maila gärna om ni har frågor.
Ett enkelt och bra sätt att få in gratis värme och ventilation i huset, stugan, stallet eller garaget är att bygga en luftsolfångare typ SOLTAN-1VFL. Gamla bra kopplade fönster kan användas (de får ett andra liv!). Du kan bygga upp till 2,5 kvm och kan få in värme motsvarande upp till 1,5 kW samt att du ventilerar ut fukt och även lite radon! Se mera på www.tateknik.se
Bilagor:

RSS

Meddelande

"Sverige ställer om"

Sverige ställer om

-metod och inspiration för omställningsinitiativ

Vi står inför stora utmaningar. Oljetoppen, den globala uppvärmningen, ekosystemens obalans, de sociala orättvisorna och bristerna i det ekonomiska systemet gör att vi måste ställa om samhället.…

Fortsätt

Skapad av Jan Forsmark 27 Okt 2012 at 11:40. Senast ändrad av Jan Forsmark Okt 27, 2012.

Grupper

© 2014   Created by Stephen Hinton.

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor