Det pratas så mycket om att man skall ställa om, minska oljeförbrukning etc. Men vad gör du? Här kommer ett förslag som riktar sig till alla som har en bostad, stuga, stall, verkstad, växthus etc.

Bygg en luftsolfångare och få både värme och ventilation när solen skiner! Från februari till oktober kan du köra och få ett värmetillskott. Med luftsolfångaren vädrar du bort fukt, unken lukt och även lite radon om du har det!

Byggtiden för luftsolfångaren är en dag och du spar (med självbygge) några tusenkr!

Jag har tagit fram och byggd några hundra solfångare av denna typ. Se hemsidan www.tateknik.se om luftsolfångaren SOLTAN-1VFL.

Är du intresserad kan jag även åter igen ha en byggkurs här i Årsunda.

Hälningar Thore Andersen

Taggar: Solarventi, luftsolfångare, solcellspanel, solenergi, solfångare, ventilation

Visningar: 3697

Bilagor:

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Jag har träffat på er tidigare och gillar hur ni bygger upp er verksamhet. Hoppas affärerna går bra. Jag har ju intresserat mej för luftsolfångare på sydgaveln liknande er vattensolfångare, dock integrerade i ett luft-vattenvärmepump som tar hand om all spillvärme. Jag kanske inte bygger detta själv, men skulle vilja se system med denna helhetssyn på värme och ventilation. Finns mer förklarat på OPTiHEM. Troligen är det inte patentbart, men borde täcka mångas behov av billig, energisnål, pålitlig, lättskött värme och ventilation.

Man skall inte krångla till saker och ting. integrerade i ett luft-vattenvärmepump som tar hand om all spillvärme, detta låter krångligt, besvärligt och dyrt! Nej, låt t.ex. det varma vattnet från hushållet som disk, tvätt, bad etc gå till en uppsamlingstank i bottenplanet där det får svalna och avge värmen innan det rinner vidare till reningsverket. Låt en luftsolfångare ge värme och ventilation när det går, (ej dec och jan), kör en värmepump hels inte när det är minusgrader, då ger den nästan ingen extra värme, elda med ved under vintern och ha stora solfångare som lagrar värmen i ack.tankar för uppvärning, bad etc. Visst kan man prata om Sterlingmotorer och andra nyheter som man hör om. MEN detta är inget som finns NU! Inget som en vanlig hus- och stugägare kan köpa och installera nu! Nej, kör med beprövade produkter, vanliga plana solfångare (vacuumrör är mera effektiva men också mycket dyrare och de spricker ibland! Så tot. över tiden är plana solfångare det bästa, billigaste och enklaste alternativet!) Se t.ex. solfångaren för luft (SOLTAN-1VFL där du även kan återanvända gamla kopplade fönster) och duchsolfångaren SOLTAN-2LS-60 som går helt utan ström! Och detta är beprövade produkter som finns!

 

Att bygga hus som fungerar kan verka krångligt, men vi ska klara utetemperaturer mellan + och - 30℃ och helst till rimlig kostnad. Genom att göra 1 st huvudsystem för värme och ventilation i st f de hopplock marknaden erbjuder förenklar och förbilligar mycket. Ta vara på den värme Du redan har och ackumulera den (därför ack-tanken) mellan dag/natt och olika varma/soliga dagar. Att ta vara på värmen i BDT-vattnet (som jag skrivit om) är självklart, även om det ger väldigt lite åter.

Jag vänder mej inte till dem som vill leva grottliv och vara helt utan el och elektronik, utan rekommenderar ett likströmssystem som klarar alla el-behov utan de förluster och faror växelströmmen orsakar. Ett par enkla, lågvarviga likströmsfläktar klarar av att hålla perfekt värme och ventilation m h a viss elektronisk styrning. Värmepumpar finns och utvecklas även för likströmsdrift och de kan dessutom ge kyla till skafferi/kallskåp och frys. Man tar alltså vara på både kylan och värmen. Genom att man genererar egen el (med främst solceller) kan man bli mycket oberoende av nätström. Solcellspaneler är dyra, men blir allt billigare. Man bygger ut allteftersom man har råd.

Det finns ingen som tvingar någon att kombinera sterlingmotor + generator med vedpanna eller pelletsbrännare, men det är en intressant lösning när man behöver extra el och/eller värme. Vore f ö enkelt att testa en sådan modell.

(Sterlingmotorn har funnits och utvecklats sedan 1800-talet, så den är inte bara ett rykte. Den nyttjas i ubåtar, mobile homes, solfångare m m, där den går tyst och pålitligt av allt som ger värme).

Hur ser Du på de enkla, vertikala luftsolfångarna av järn, isolering och plexiglas som jag beskrev? Skulle vilja ha upp en sådan med tidstyrda reflektorer, vilka skulle öka effekten till över det dubbla. Man får sol från morgon till kväll.

Mycket av det jag tar upp finns inte att köpa över disk idag, men bygger på beprövade tekniker och billiga material, vilket sammantaget ger låg investeringskostnad och mycket låga drifts- och underhållskostnader. Ät kakan och ha den kvar! :-)

Hej Thore!


Vet du någon som kan bygga luftsolfångare längre söderut i landet. Jag bor i Göteborg.

Mvh

Elinor Askmar

Hej Elinor!

Jag har sålt solfångare till personer i hela landet, men jag vet inte om någon i Gbg som kan hjälpa till. Men det är inte svårt att bygga själv. Jag hade en kurs i Gysinge förra året och då var det med några damer som byggde. Visserligen var jag med och instruerade där det behövdes, men damerna var mycket duktiga. Så jag tror säkert att du kan klara av det. Jag kan bistå med telefonsupport och bilder. Det ingår i köpet av en byggsats.

Har du egna fönster eller tänker du i så fall bygga med kanalplastskiva?

Var har du tänkt ha den? På en stuga eller villa? Och har du bra soligt läge?

Hälsningar Thore

 

RSS

Meddelande

"Sverige ställer om"

Sverige ställer om

-metod och inspiration för omställningsinitiativ

Vi står inför stora utmaningar. Oljetoppen, den globala uppvärmningen, ekosystemens obalans, de sociala orättvisorna och bristerna i det ekonomiska systemet gör att vi måste ställa om samhället.…

Fortsätt

Skapad av Jan Forsmark 27 Okt 2012 at 11:40. Senast ändrad av Jan Forsmark Okt 27, 2012.

Grupper

© 2014   Created by Stephen Hinton.

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor