Boken "Omställningens tid” är både en svanesång över vår industriella civilisation och en praktisk vägledning till framgångsvägar och fallgropar i omställningen.

Läs vad författaren Björn Forsberg säger om hans nya bok.

 

150 år av ekonomisk tillväxt är över. Världen har slutligen gått in i en ”resursvägg” med brist på energi och annat som driver vår ekonomiska tillväxt. Den nya tiden inleddes år 2008 med utbrottet av finanskrisen som i grunden är en resurskris och ett symptom på att vi nått tillväxtens gränser.

 

Dystra nyheter men det finns en utväg: Att ställa om samhället. En utmaning lika stor som möjligheterna. Omställning handlar inte om ”miljöfernissa” utan är en grundläggande förändring av hela vårt sätt att leva och organisera samhället. En förändring som måste byggas underifrån.

 

Om detta handlar min nya bok Omställningens tid - tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid(Karneval förlag).

 

”Omställningens tid” är både en svanesång över vår industriella civilisation och en praktisk vägledning till framgångsvägar och fallgropar i omställningen.

 

Boken beskriver en reträtt för vår industriella civilisation. Vad innebär tillväxtens slut? Vilken beredskap behöver vi för att möta denna nya verklighet? Vad kan vi ta med oss från industriåldern? Samtliga frågor behandlas grundligt.

 

Men framförallt uppmärksammas de möjligheter som uppstår. Vi besöker platser runt om i världen som inspirerande visar på vägar till en värld bortom tillväxten. Från Detroit till Havanna. Från danska Samsö till Jämtlands fjällbygder.

 

Omställningen utmanar många heliga kor men den handlar även om lust: Om lusten till en framtid byggd på andra värden än tillväxt och konsumtionshets. I ”Omställningens tid” upptäcker vi också hur omställningen kan fyllas med lust och glädje.

 

Medan min förra bok ”Tillväxtens sista dagar” (Ruin, 2007) fördjupade sig i problemen med dagens tillväxtsamhälle handlar ”Omställningens tid” i mycket högre grad om möjlighetsrummet för förändring. Boken är skriven under intryck av en växande global omställningsrörelse.

 

”Omställningens tid” utkommer 25 januari och kan beställas via:

Adlibris

Bokus

Ord & Bok

 

Boken kommer även att kunna beställas direkt från Karneval förlag.

 

Något om bakgrunden till boken

Jag började skissa på ”Omställningens tid” i slutet av 2008. Boken skulle bli en omställningsbok på svenska skriven för svenska förhållanden. Därför har arbetet skett i nära dialog med Omställning Sverige som också har sett ett behov av en sådan bok.

Det som fick mig att fatta pennan var en fråga: ”Om tillväxten är problemet, vad är i så fall lösningen?”

Som folkbildare om tillväxtens problem möter jag ständigt denna fråga. Allt fler frustreras över ett debattklimat där hållbar utveckling översätts till ”miljöbilar” – och till business as usual.

Men också över att miljödebatten fastnat i villospåret att förändring byggs uppifrån och ner snarare än tvärtom. Ta klimathotet. Mängder av skrifter har under senare år publicerats med förslag på hur våra ledare kan lösa klimatkrisen genom nya mekanismer och protokoll. Trots att dessa ledare bevisligen står handfallna och utan vilja att ta klimatfrågan på allvar.

Som forskare (numera i exil från akademin) har jag i snart 20 års tid undersökt villkoren för omställning underifrån: hur människor och lokalsamhällen själva kan ta makten över utvecklingen. Här kände jag att jag hade något att förmedla.

Men lika mycket har boken inspirerats ur mitt engagemang i omställningsrörelsen och ur mötet med omställare i när och fjärran.

Med ”Omställningens tid” vill jag själv inspirera omställare och omställningsgrupper. Fast utan att väja för de kritiska och ibland kontroversiella frågor som omställningen väcker. Boken vänder sig både till nyväckta och ”gamla” omställare.
.

Visningar: 390

Kommentera

Du måste vara medlem i Omställning Sverige för att lägga till kommentarer!

Meddelande

"Sverige ställer om"

Sverige ställer om

-metod och inspiration för omställningsinitiativ

Vi står inför stora utmaningar. Oljetoppen, den globala uppvärmningen, ekosystemens obalans, de sociala orättvisorna och bristerna i det ekonomiska systemet gör att vi måste ställa om samhället.…

Fortsätt

Skapad av Jan Forsmark 27 Okt 2012 at 11:40. Senast ändrad av Jan Forsmark Okt 27, 2012.

Grupper

© 2014   Created by Stephen Hinton.

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor